Biserica Valea Danului - O candelă spre cer.

Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le!

Învierea Ta Hristoase, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte, cu inimă curată să Te mărim.”

Binecuvitează, Doamne, pe cei ce iubesc podoaba casei Tale.


Pagini

joi, 18 martie 2010

Raport de activitate-HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR la Parohia Valea Danului - Arges

RAPORT DE ACTIVITATE

________________________________________________

„HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR”

program de catehizare a copiilor şi tineretului

iniţiat de Patriarhia Română

Paroh,

Pr. Ilina Vasile-Cornel

Martie 2010

PAROHIA VALEA DANULUI

Str. Ciureşti, Nr. 358, Valea Danului, cod 117790

www.bisericavaleadanului-arges.blogspot.com

parohiavaleadanului@yahoo.com

________________JUDEŢUL ARGEŞ________________

„ ... cine sunt dascălii omului? ... părinţii care l-au născut pe copil, în al doilea rând, preotul care-l botează, în al treilea rând sunt profesorii, iar în al patrulea rând Dumnezeu.”

(Sf.Ioan Gură de Aur)

RAPORT DE ACTIVITATE

Urmând îndemnul Mântuitorului Hristos: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!” (Matei 19, 14; Marcu 10, 14) în 22 martie 2009, la Parohia Valea Danului Argeş cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Muceniță Filofteia, Comuna Valea Danului a debutat Proiectul Catehetic Hristos împărtăşit copiilor”, cu Înalta binecuvântarea a Inalt Preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop de Argeș și Muscel şi cu sprijinul Părintelui Anton Dicu, Inspector Eparhial în cadrul Biroului de Catehizare în urma ordinului Sf. Arhiepiscopii nr. 2524/2008, în conformitate cu adresa Patriarhiei Române – Sectorul Teologic Educaţional – nr. 5176/2008 şi adus la cunoştinţă prin adresa Protoieriei Curtea de Argeş nr. 103/25.02.2009, care a avut un răspuns deosebit de frumos din partea copiilor şi tinerilor.

După mediatizarea proiectului de la amvon și primirea acordului scris din partea părinților am stabilit programul de întâlniri în concordanță cu programul copiilor. Activitatea catehetică se desfăşoară în biserica parohială după terminarea orelor de curs și nu îşi propune să înlocuiască curriculum-ul instiţutiei de învăţământ.

Grupul de copii este alcătuit din elevi de gimnaziu ai şcolii din localitate în număr de 7-15 copii la început, număr care creşte de fiecare dată, acestora adăugându-li-se şi tineri din liceu, seminar sau facultate, astfel acum avem aproape 30 de copii participanţi. De la începutul proiectului cursurile catehetice au fost frecventate de aproape 60 de copii sau tineri.

Am încheiat un protocol de colaborare cu şcoala din localitate în care am dezvoltat câteva obiective și activități:

Obiective :

~ Transmiterea credinţei şi culturii creştine

~ Înţelegerea doctrinei creştin – ortodoxe

~Formare spirituală pentru a fi nu doar cetăţeni ai patriei, ci şi cetăţeni ai Raiului

~ Experienţa liturgică şi catehetică

~ Cultivarea relaţiei noastre cu creaţia, natura şi societatea

~Consolidarea legăturii dintre copil – părinţi – şcoală – biserică

~Socializarea conduitelor copiilor în conformitate cu valorile culturale şi normele sociale

~Integrarea copiilor în familia spirituală a parohiei

Activități :

~Participarea copiilor la cursuri catehetice însoţiţi de un cadru didactic (când este posibil)

~Desfăşurarea de activităţi cu caracter educativ – recreativ organizate pe timpul vacanţei de vară

~ Pelerinaje la diferite biserici şi mânăstiri

~ Participarea la activităţi comune iniţiate de una dintre instituţiile numite

Alături de copiii care iau parte la orele de cateheză, participă şi părinţi şi profesori – Profesoara de Limba Română, Ilina Elena, precum şi alţi invitaţi – un colaborator permanent este artistul popular Dan Gherasimescu – care se implică în acest proiect catehetic.

Cateheza parohială are în vedere legătura copiilor cu o comunitate vie, plină de credinţă, dar și legătura Bisericii cu inimile calde și sincere ale copiilor – pentru a ne regăsi și noi în ei.

Aceasta presupune metode actuale de catehizare a copiilor şi tinerilor, pentru a face ca predarea Religiei să nu rămână un act de cultură despărţit de cult. Dacă ora de Religie este transmiterea unor cunoştinţe didactice - religioase încadrate strict într-o programă şcolară, întrunirea catehetică este laboratorul de religie, unde pe larg se discută orice problemă de spiritualitate, de credinţă, de trăire creştină, de duhovnicie – desigur, la nivelul fiecărui copil – pentru ca unii întrebând, alţii să găsească răspunsuri.

Noile metode de catehizare a copiilor s-au dovedit a fi de succes, adaptate la condiţiile de astăzi ale Bisericii, la contextul în care ne desfăşurăm activitatea.

Acestea îşi propun să ofere o alternativă creştină de petrecere a timpului liber, pentru copiii şi tineri din parohie, cu implicaţii socio-culturale pe termen lung, încercând să aducem în prim plan valorile religioase, morale si culturale ale poporului român în faţa tentaţiilor moderne de depersonalizare (televizor, calculator, internet).

Activitatea catehetică o împărtăşim ca o lucrare spirituală cu trecere peste generaţii, unde copiii şi tinerii de azi vor fi piatra de temelie pentru Biserica de mâine.

Activitatea din cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“ are mai multe valenţe: latura didactică – transmiterea infomaţiilor religioase, care sunt esenţiale, le-am cuprins în bogatul tezaur practic al bisericii – icoanele şi pictura bisericească, vasele şi cărţile de cult, le-am legat şi cu activităţile artistice latura practică de creație: pictură religioasă, desen religios, literatură religioasă- compunerea de poezii cu tematică religioasă, astfel ca toate acestea să rămână în minte dar şi în suflet.

În vacanţa de vară a anului 2009, pe lângă recreaţia bine meritată după un an şcolar, am împletit activitatea catehetică cu excursii tematice şi activităţi practice. Prima excursie catehetică am făcut-o pe Valea Oltului pe data de 19 iulie 2009 închinându-ne la mânăstirile de pe aceste locuri şi vizitând Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni.

Am oferit fiecărui copil o fişă orientativă, ca model de alcătuire, pe care copiii, îndrumaţi de părinţi sau bunici, să le completeze cu activitatea lor spirituală din timpul verii. Întrucât numărul tinerilor în parohie creşte pe timpul vacanţei de vară, ne-am gândit şi la un program catehetic pentru această perioadă, care s-a concretizat cu vizionare de materiale media (acasă sau la biserică) – în colaborare cu şcoala din localitate.

Munca şi implicarea copiilor s-a concretizat într-o activitate frumoasă şi folositoare, atât pentru ei cât şi pentru îmbunătăţirea legăturii dintre copil – părinţi – şcoală – biserică.

După începerea activităţii didactice școlare, în cadrul acestui Proiect, am organizat a II-a excursie catehetică, în data de 24 octombrie 2009, în municipiul Piteşti. Aici ne-am închinat la Schitul Sfânta Treime din Trivale şi la Biserica Sfântul Gheorghe, am vizitat Muzeul Judeţean, inclusiv Planetarium.

În cele două excursii am fost însoţiţi de un cadru didactic – Prof. Ilina Elena – şi meșterul popular Dan Gherasimescu, iar copiii au alcătuit compuneri deosebite cu impresii din aceste activităţi recreative.

Aceste pelerinaje la diferite biserici și mânăstiri le-am făcut nu numai cu copiii ci și cu enoriașii.

În data de 5 decembrie 2009 am avut onoarea de a avea în mijlocul nostru la o întrunire catehetică pe Părintele Inspector Anton Dicu din cadrul Biroului de Catehizare parohială al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Lecţia de rând a fost Prin rugăciune vorbim cu Dumnezeu (Partea a II-a a lecţiei nr.7 din Ghidul catehetic pentru parohii – partea I – Viaţa noastră cu Dumnezeu, pag. 46-47).

Desfăşurarea lecţiei:

Împreună cu copiii am intrat în biserică, ne-am închinat la icoane, am aprins o lumânare, am făcut rugăciunea şi apoi am început lecţia.

În această zi, aducându-ne aminte de seara de Moş Nicolae, înainte de a începe lecţia propriu-zisă, împreună cu copiii, am împodobit bradul de Crăciun.

Am verificat tema – didactică (Ai încredere în mine!) şi practică (un desen cu Sfinţii Apostoli şi decuparea din hârtie a unui îngeraş după model) şi apoi am recapitulat lecţia trecută O mireasă pentru Isaac. Ca o introducere în lecţia de rând am întrebat copiii ce rugăciuni ştiu (unul a zis rugăciunea Ceea ce eşti mai cinstită, altul a zis Crezul). După prezentarea lecţiei cu imaginile din Ghidul catehetic, în partea a doua a lecţiei am repetat câteva colinde de Crăciun, apoi am oferit copiilor câte o iconiţă şi un cadou de la Moş Nicolae. În finalul întâlnirii, Părintele Inspector ne-a prezentat importanţa acestor întâlniri catehetice în viaţa noastră a tuturor, atât a copiilor cât şi a îndrumătorilor. În mod deosebit a accentuat datoria misionară a preotului de a învăţa care se împlineşte în dragostea copiilor pentru Hristos. În încheiere dumnealui a relatat viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, ca cel mai iubit sfânt din lume, subliniind şi grija deosebită a Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Calinic pentru acest proiect. Ca o încununare a frumoasei întruniri am săvârşit slujba vecerniei cu un sobor de preoți – Seară Duhovnicească.

Sub binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Calinic și cu grija Părinților Consilieri Eparhiali: Caliopie Ichim și Obrocea Dan, de hramul bisericii noastre – Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Muceniță Filofteia – am scos primul număr al revistei parohiale BASILICA – deschide lumea de mâine.

Ca să încheiem cu bucurie dohovnicească anul acesta am participat cu aceşti copii la Festivalul „Florile dalbe - Datini de Crăciun şi Anul Nou de la Stăneşti, Corbi – faza zonală (12 decembrie 2009). Aici am fost însoţiţi de Prof. Elena Ilina – instructorul grupului de colindători de la Şcoala Valea Danului, Dan Gherasimescu – Meşter Popular şi edilul local, Vasile Dina – viceprimarul localităţii. După concert am mers să ne închinăm la Mânăstirea Corbii de Piatră.

În ajunul Crăciunului acești copii au cântat și la biserica parohială câteva colinde pentru a-L primi cu dragoste pe Pruncul Iisus.

Am inițiat un Proiect parohialCreștinii de mâine – de ajutorarea tinerilor talentați dar cu posibilități materiale reduse.

Încă o dată Biserica Valea Danului - Argeș s-a bucurat, în Duminica a III-a a Sfintei Cruci, - 7 martie 2010 - de o oră de cateheză urmată apoi de o Seară Duhovnicească în sobor.

Ora de cateheză a avut ca temă ”Crezul Ortodox sau Simbolul de credințădupă hotărârea Sfântului Sinod al BOR ca anul 2010 să fie „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti”, în contextul aniversării în anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885). La această întâlnire ne-a bucurat cu prezența Părintele Anton Dicu - Inspector Eparhial la Biroul de Catehizare Parohială din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului care ne-a prezentat grija deosebită a Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Calinic pentru acest proiect ”Hristos împărtășit copiilor și tinerilor”.

După ora de cateheză Părintele Inspector a dat copiilor câte o iconiță. Împlinind un an de la derularea proiectului, copiii au primit diplome de merit sau de participare (după slujbă). Bucuria acestui proiect este că acești copii sunt viitorul nostru.

Seara duhovnicească a fost popas de rugăciune la jumătatea postului, dar și un imbold de a continua calea postului- privind la Sfânta Cruce - până la praznicul Învierii Domnului

Desfăşurarea lecţiei:

Împreună cu copiii am intrat în biserică, ne-am închinat la icoane, am aprins o lumânare, am zis rugăciunea şi am început lecţia.

Am verificat tema – didactică (Câteva cuvinte despre Crez) şi practică (completarea unui rebus religios, desenarea unei bisericuțe și felicitarea pentru mama de 8 martie) şi apoi am recapitulat lecţia trecută Taina pocăinței. Ca o introducere în lecţia de rând Părintele Inspector ne-a prezentat Concursul național de retorică, organizat de Patriarhia Română, cu tema Crezul ortodox- care constă în elaborarea unui eseu. După prezentarea câtorva idei despre Crez, în partea a doua a lecţiei am repetat câteva cântece religioase – Cu noi este Dumnezeu, Doamne al puterilor. În finalul întâlnirii Părintele Inspector a felicitat copiii pentru dragostea cu care vin la aceste întâlniri catehetice și pentru efortul depus - știind că ei participă și la alte activități extrașcolare.

Ca o încununare a frumoasei întruniri am săvârşit slujba Vecerniei în sobor.

Serile duhovnicești sunt întâlniri în rugăciune ale preoților din sobor în comuniune cu credincioșii. Aceste întâlniri au un dublu rol: primul se referă la preoți – îndemnul de a sluji în sobor, dragostea de a ne revedea dar mai mult de a ne întâlni în rugăciune, din cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei învățăm și noi; al doilea se referă la comunitatea credincioșilor – dacă acum ceva ani participau puțini pentru că nu știau ce înseamnă, acum așteaptă aceste seri duhovnicești și vin cu drag, cei mai mulți spun că se întorc acasă schimbați, pătrunși de o bucurie și o liniște nemaiîntâlnită. Scopul este întâlnirea noastră – a preoților și a credincioșilor – în rugăciune cu Dumnezeu.

Pe tot parcursul Proiectului ne-a stat alături Părintele Inspector Anton Dicu din cadrul Biroului de Catehizare parohială al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului și Părintele Protoiereu Ilie Ghiță al Protopopiatului Curtea de Argeș cu sfaturi și îndemnuri.

Rezultatele bune ale proiectului au adus încurajări şi sprijin din partea celor care au observat roadele, iar dragostea copiilor au adus o şi mai mare puterea de a continua.

Munca şi implicarea tuturor s-a concretizat într-o activitate rodnică şi folositoare pentru îmbunătăţirea legăturii dintre copii – părinţi – şcoală – comunitate – biserică.

Am încercat ca, prin toate activităţile – didactice şi practice, pelerinajele organizate, dar şi prin diferitele activităţi la nivel local – împreună cu şcoala din localitate – să atragem copiii şi tinerii şi, în aceeaşi măsură, şi pe părinţii lor către Hristos, pe Care să-L împărtăşim tuturor.

Toate aceste întruniri s-au împlinit de fiecare dată printr-o Seară Duhovnicească – Vecernia.

Preot Ilina Vasile – Cornel

Parohia Valea Danului - Argeş